KSÜ Logo

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi "İnsan, İnovasyon, Bilim, Fırsat"

Abdi İbrahim İlaç A.Ş.'nin İlaç Üretiminin Yerlileştirilmesine Yönelik Destekleri Hakkında KSÜ İİBF İktisat Bölümünde Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı -03.06.2024

Türkiye’de ilaç üretimi yan sanayisinin yerlileştirilmesine yönelik Abdi İbrahim İlaç A.Ş.’nin destekleri hakkında KSÜ İİBF İktisat Bölümünde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.


İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Örnek yaptığı açılış konuşmasında Avrasya Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Derneği (ASEAD) tarafından akademik formatta yayımlanmakta olan Journal of Economics and Research dergisinin Nisan 2024 sayısında Murat BÖRÜ Bey’in ülkemizdeki ilaç üretimi yan sanayisinin yerlileştirilmesi hakkında yayımlanan makalesi sonrası kendisini Maraş’ta böyle bir toplantıda konuk etmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Kahramanmaraş sağlık sektörünün ileri gelen yatırımcılarının ve uzmanlarının yer aldığı bilgilendirme toplantısının Kahramanmaraş’ın girişimci ruhuyla Kahramanmaraş’ta yeni bir sektörün gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını söyledi.


Toplantıya konuşmacı olarak katılan Abdi İbrahim Endirekt Satın Alma Müdürü Murat BÖRÜ yaptığı sunumda ilaç üretimi yan sanayisinin hammadde, yardımcı malzemeler, makineler, sarf malzemeleri gibi ürünlerle yılda 1,5 milyar ABD Doları civarında cari açık verdiğini, ilaç üretiminde de gerçekleşen yılda 3,5 milyar ABD Doları cari açık ile beraber ilaç sektöründe yılda toplamda 5 milyar ABD Doları cari açığın oluştuğunu belirtti. İlaç sektöründeki sorunun sadece cari açık olmadığını belirten BÖRÜ, hammadde ve yan sanayi ürünlerinde dışa bağımlılığın yüksek olduğunu, herhangi bir küresel salgın, savaş ve ticaret savaşları dönemlerinde hammadde ve yan sanayi ürünlerinin temininde sıkıntı yaşanacağını; bunun da ilaç üretimimizi olumsuz etkileyeceğini katılımcılarla paylaştı. Hem cari açığı azaltmak hem de yurt dışına bağımlılığı düşürmek amacıyla Abdi İbrahim İlaç A.Ş. olarak ilaç üretiminde ve yan sanayisinde yerlileşme programı başlattıklarını ve bu program sayesinde yerli yan sanayi firmalarının sayısının 56’ya ulaştığını söyledi. Kahramanmaraş’ta sağlık sektöründe hali hazırda çalışan firmalarla veya bu sektöre ilgi duyan yatırımcılarla birlikte hammadde, yardımcı malzemeler ve makine ve ekipmanlara yönelik proje geliştirmek istediklerini belirten BÖRÜ, gördüğü ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirdi.


Katılımcılar arasında yer alan Batı Kipaş Kağıt Genel Müdür Yardımcısı Ercan KÖSE KİPAŞ tesislerinde üretim sonucu ortaya çıkan yan ürünlerin katma değeri yüksek ilaç endüstrisine kazandırılarak dışa bağımlılığının azaltılması ve cari açığın düşürülmesinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını katılımcılarla paylaştı.


Toplantıya katılan HG Holding kurucusu Dr. Halil GÜRSOY Kahramanmaraş’ta sağlık sektöründe güzel gelişmeler yaşandığını ancak bunların girişimci bir ruha sahip Kahramanmaraş için yeterli olmadığını; ilaç firmalarıyla yapılacak iş birlikleriyle ilaç hammaddesinden yardımcı maddelere, makine ve ekipmandan yazılıma kadar birçok alanda sektöre katkıda bulunulabileceklerini söyledi.


Anatomi Medikal firmasının sahibi Cengiz ONARAN kabiliyetler ve kapasite açısından bölgede tek firma olduklarını; yeni makine parkuru ile ilaç üretimi yapabilecek bir tesise sahip olduklarını, ilaç firmalarıyla iş birliğinin Maraş’a yeni kapılar açacağını belirtti.


Sağlık sektöründe yatırımcı olan Murat AK halihazırda ülkemizde üretilmeyen Omega-3’ün üretimi konusunda yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini ve sektörün yurt dışı bağımlılığının ve cari açığının azaltılması amacıyla üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını söyledi.


Katılımcılardan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammet KÖSE ilaç etken maddesi geliştirilmesi konusunda bölümde çalışmalar yapıldığını, ilaç firmalarıyla iş birliğinin ülkemizde stratejik öneme sahip ilaç sektörünün bağımsızlığı için önemli olduğunu ve bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.


Kahramanmaraş’ta savunma ve havacılık sektöründe yeni başlayan çalışmalara ilaveten ilaç sektörünün de şehre farklı bir canlılık getirebileceğini ifade eden Göknur Makina firmasının sahibi Fatih BOZKURT gerek makine ve üretim hattı gerekse yedek parça olarak ilaç sektöründe de yer almak istediklerini söyledi.


Erset Platform firmasının sahibi Alaeddin EMİNER gerek makina ve ekipman üretiminde gerekse kimyasalların sağlanmasında ilaç firmalarıyla iş birliğine hazır olduklarını belirtti.


Toplantı sonrasında Kahramanmaraş Teknokent ve Bebiller firması ziyaret edildi. Teknokent Genel Müdürü Oğuz CİĞERLİOĞLU Teknokent imkânlarının yeni sektörler için açık olduğunu, özellikle stratejik öneme sahip bir sektör olan ilaç sanayisi için Kahramanmaraş Teknokent’in tüm imkânlarını sunmaya hazır olduklarını, ilaç firmalarının yatırımları için her türlü görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Medikal sarf malzemeleri üreten Bebiller firması ziyaretinde firma sahibi Dr. Mahmut TOKUR tarafından ürünlerin tanıtımını takiben tesis gezildi. Dr. Mahmut TOKUR Abdi İbrahim İlaç A.Ş. ve diğer ilaç üreticisi firmalarıyla her zaman iş birliğine hazır olduklarını belirtirken, bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını diledi.


 

SAYILARLA ÜNİVERSİTEMİZ

36109

Öğrenci

104355

Mezun

1282

Akademik Personel

2455

İdari Personel

272

Aktif Program

30

Öğretim Elemanı Başına Öğrenci

157869

Kütüphane Kaynağı