KSÜ Logo

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi "İnsan, İnovasyon, Bilim, Fırsat"

VI. Uluslararası Kahramanmaraş Yönetim, Ekonomi ve Siyaset (KAYES) Kongresi “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz Vizyonu: Ekonomik ve Siyasi Yansımalar” Temasıyla Lefkoşa/KKTC’de Gerçekleştirildi-09.11.2023

KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyelerinin düzenledikleri, Kahramanmaraş Yönetim, Ekonomi ve Siyaset (KAYES) Kongresi’nin altıncısı 19-21 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi iş birliğinde ve KKTC Lefkoşa Büyükelçiliği destekleriyle Lefkoşa/KKTC’de çevrim içi ve yüz yüze olmak üzere hibrit formatta düzenlendi.

“Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz Vizyonu: Ekonomik ve Siyasi Yansımalar” ana temasıyla düzenlenen kongrede çevrim içi ve yüz yüze gerçekleşen akademik sunumlara ilaveten Kıbrıs’ın gündeminde önemli yer tutan 5 farklı konuda, ilgili tarafların katılımıyla, özel oturumlar düzenlendi. İlginin ve katılımın çok yüksek olduğu VI. Uluslararası KAYES Kongresi’ne siyasetten, bürokrasiden ve akademiden çok sayıda katılım gerçekleşti.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs yerleşkesinde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmalarını KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin TATAR ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Sayın Prof. Dr. Metin FEYZİOĞLU gerçekleştirdiler.

Kongrenin ilk özel oturumu “Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge Tartışmaları ve Enerji Potansiyeli” başlığında gerçekleştirildi. Bu özel oturuma Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI, KKTC Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin IŞIKSAL, KKTC Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan GÜLER, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emete GÖZÜGÜZELLİ ve Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan AKYENER katıldılar. Oturumda Türkiye’nin tezlerinin uluslararası platformlarda daha etkin bir şekilde duyurulması için bir yol haritası çıkarılması ve bürokrasiye ilaveten sivil toplum kuruluşlarının da bu konudaki çalışmalarının desteklenmesi gerekliliği tüm katılımcılar tarafından ifade edildi.

                İkinci özel oturum ise “Kıbrıs’ta Kırsal Kalkınmada Sürdürülebilirlik” başlığında geçekleştirildi. Bu oturum Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami KÜÇÜKTIĞLI, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hayri BARAÇLI, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ramazan YILDIRIM, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ÖZÇINAR, KKTC Tatlısu Belediye Başkanı Hayri ORÇAN, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Dairesi Başkanı Kenan SEÇKİN, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayhan ALPKILIÇ ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Kırsal Kalkınma Koordinatörü Deniz SOLYALI’nın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Önemli işbirliklerinin ortaya çıktığı oturumda Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) arasındaki iş birliğinde proje çeşitliliğinin sağlanması ve proje bedellerinin güncellenmesi gerekliliği gündeme getirildi. Tatlısu Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında Tatlısu’da bir sebze-meyve kurutma tesisi kurulumuna teknik destek verilmesini içeren bir anlaşma sağlandı. Ayrıca TBB, Gaziantep ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyelerinin temsilcileri Kıbrıs’taki projelerde yer almaya devam edeceklerini ifade ettiler.

Üçüncü özel oturum “Kıbrıs’ta Kadın Kooperatifleri ve İşbirlikleri” konu başlığında gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında Kıbrıs Kooperatif Şirketler Mukayyitliği Teşkilatlandırma ve Tescil Şube Amiri Hediye SOYER, Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP) Başkanı Deniz SOLYALI, Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi (GİKA-KOOP) kurucu üyesi Berin AVUNDUK, Ada Kadını Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bilge KANLI, Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi Başkanı Emel KİŞİ ve Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cennet POLAT yer aldı. Bu oturumda Türkiye ve Kıbrıs’taki kadın kooperatifleri arasındaki iş birliğinin artırılması ve Kıbrıs’taki kadın kooperatifleri ürünlerinin Kahramanmaraş’ta gerçekleşmekte olan EXPO2023 başta olmak üzere, kamu tarafından organize edilen etkinliklerde de yer almasının sağlanması konusunda tüm katılımcılar arasında görüş birliğine varıldı. Kıbrıs’taki kadın kooperatifleri ürünlerinin doğrudan pazara ulaştırılmasında lojistik destek temini ve kooperatifin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında finansal desteklerin artırılması konularının ilgili mercilere iletilmesi tüm katılımcılarca kabul edildi.

                Kongrenin dördüncü özel oturumu “Kıbrıs’ta Teknoloji Merkezleri ve KOBİ’lerin Dünü, Bugünü ve Geleceği” konusunda gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Oğuz CİĞERLİOĞLU moderatörlüğünde gerçekleştirilen dördüncü oturumda Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa TÜMER, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı Direktörü Ebru KAPTAN SERTOĞLU, Gazimağusa Teknoloji Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Necdet İCİL, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreteri Belgin ÖZOĞUL, Kıbrıs Türk Ticaret Odasından Nihat YILMAZ ve Kıbrıs Türk Ticaret Odasını temsilen Dr. Nilay ONBAŞI ÜRESİN yer aldı. Türkiye’deki Teknokentlerde yer alan firmalarla Gazimağusa Teknokentte yer alan firmalar arasında iş birliğinin sağlanması konusunda ilke kararının alındığı özel oturumda, savunma sanayi yazılımlarının Kıbrıs’ta da geliştirilmesi konusunda Türkiye’deki mercilerle iletişime geçilmesi kararlaştırıldı. Türkiye’deki yatırımcılara Kıbrıs’taki yatırım fırsatlarının tanıtılması amacıyla Türkiye’deki Ticaret ve Sanayi Odalarıyla iş birliği yapılması konusunda ilke kararı alındı.

Beşinci özel oturum “Kıbrıs’ta Alternatif Turizm Fırsatları” başlığında gerçekleştirildi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Özlem ALTUN, Kuzey Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizm Planlama Dairesi Müdürü Mazlum KORTAŞ, Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesinden Mustafa KÖPRÜLÜ ve Kıbrıs turist rehberi Mehtap AYKUT HIZ yer aldı. Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanlığınca alternatif turizm çeşitliliğinin sağlanmasına yönelik yapılan planlamalar paylaşıldı. Bu planlamalar çerçevesinde her bir turizm faaliyetinde gerek Türkiye’de gerek diğer ülkelerde ilgili kamu ve sivil toplum organizasyonlarıyla iletişime geçilmesinin, Kıbrıs’taki fırsatların ve imkânların anlatılmasının gerekliliği ortaya konuldu. Kıbrıs’ta Michelin Yıldızlı restoranların ve şeflerin olmasının gastronomi turizminin payını artıracağının ifade edildiği oturumda, Michelin Yıldızı alınması yönünde restoran sahiplerinin ve şeflerinin organize olmaları amacıyla gerekli girişimlerin yapılması konusunda ilke kararı alındı. Kıbrıs’ta bir karanlık “Gökyüzü Parkı” yapımı konusunda Bursa İnegöl Belediyesiyle iletişime geçilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.



SAYILARLA ÜNİVERSİTEMİZ

36109

Öğrenci

104355

Mezun

1282

Akademik Personel

2455

İdari Personel

272

Aktif Program

30

Öğretim Elemanı Başına Öğrenci

157869

Kütüphane Kaynağı